På sovehjertet

Del 1 - Et hjertesukk fra en madrass selger

Del 1 - Et hjertesukk fra en madrass selger


Sover man egentlig bedre i en seng av høy kvalitet, og hva vet vi egentlig om hvilke faktorer som avgjør søvnkvaliteten?


Av: Betina Sollie

Jeg kjenner meg så altfor godt igjen. På jakt etter et godt kjøp tråler jeg nettet for informasjon om produktet jeg er i ferd med å anskaffe. Jeg leser produktomtaler, tester og referanser. Forsøker å være kildekritisk, men sliter med å bedømme troverdigheten i påstander og produktløfter. 

Googler du i dag "best seng" eller "beste madrass" så vil en eller flere fabrikkerte forbrukertester rangere høyt i ditt søk. I søket finner du også en rekke tilbydere som hevder både å ha løsningen på ditt søvnproblem og nærmest lover økt livskvalitet. 

Sannheten er at det er svært få av produktløftene som gis som i det hele tatt tar utgangspunkt i dokumentert forskning. De bygger på gamle myter om kvalitet og enkeltstående uttalelser fra "søvneksperter". Dette får stå uimotsagt, og får dessverre dominere våre kjøpsbeslutninger.

 

​Hvorfor skrive denne artikkelen?

Når vi tok franchisen på Coco-Mat for Norge var det i stor grad motivert av selskapets positive ideologi, sosiale engasjement og deres praktiserte åpenhet. Dette er kjerneverdier vi forsøker å etterleve i vårt daglig virke. Jeg tilstreber å skrive dette innlegget uten filter og salgs motiv, men er selvfølgelig farget av de verdiene Coco-Mat representerer. 

Når man starter opp for seg selv, er det godt med gode venner som støtter opp rundt satsningen. Naturlig nok solgte vi våre første senger til de som kjente godt til oss fra før. Når man selger til venner så kutter man salgsfrasene og diskuterer åpent hva de bør legge vekt på og hva som ikke er av betydning.

Vi har utfordret oss selv til å rådgi alle våre kunder på samme måte. Det innebærer at vi skreller bort lagene med markedsføring og åpent diskuterer fordeler og ulemper med produktet.  

La det være sagt med en gang: Vi påberoper oss ikke endelig fasit, men ønsker å bidra til en forenklet og forbedret kjøpsprosess. La oss avlive de gamle mytene som i dag villeder kjøpere, og ønsker heller å omfavne og formidle den begrensede vitenskapelig dokumenterte forskningen som er gjort på senger og søvn.

 

God seng = God søvn?

Forskere finner stadig nye sammenhenger mellom søvn og overvekt, diabetes, hjertesykdommer, alzheimer og kreft. Vi kan med sikkerhet slå fast at god søvn er viktig, men kan vi med sikkerhet si at det er noen sammenheng med kvaliteten på sengen vår og kvaliteten på søvnen vår? 

Ja, konkluderer en stor kinesisk undersøkelse fra 2012. Materialene og sengens oppbyggingen har en stor betydning for komforten sengen gir , og derfor hvor dyp og sammenhengende søvnen er. 

Det interessante er at studien konkluderer med at det er i all hovedsak er kun to egenskaper ved madrassen som ødelegger for søvnkvaliteten. Det er lav stabilitet og høy viskoelasitet.

  1. Lav stabilitet vil resulterte i mer bevegelser som igjen avbryter søvnrytmen din.
  2. Høy viskoelastisitet/hysterese medfører immobilitet. Reduserte naturlige bevegelser påfører uheldig varig trykk på nerver og blodbaner.

Å velge rett seng handler derfor i hovedsak om å velge rett kombinasjon mellom elastisitet og isometrisk støtte*.

*Isometrisk støtte = horisontal og vertikal stabiliserende

*Undersøkelsen er gjort på unge friske personer, og er tatt over en periode over 18 dager. Det er derfor ikke tatt hensyn til spesielle plager, og langvarige effekter vises ikke.  

 

Hva med trykkavlastning og rett ryggsøyle?

Selv om det finnes mange teorier om hvilken madrass som er best for ryggen, eksisterer det faktisk svært lite vitenskapelig dokumentasjon på feltet. En av de mest utbredte teoriene er at ryggsøylen har et naturlig utstrakt leie som madrassen skal understøtte. Dette argumentet møter du ofte i salgs dialogen, gjerne støttet av illustrasjoner som viser hvordan ryggen lider på grunn av den minste vinkel i ryggsøylen. 

I virkeligheten er det like lite vitenskapelig hold i denne påstanden som i mange av de andre påstandene du møter. Det man vet er at sengen ikke må føre til ekstreme stillinger eller trykk på skuldrer, ryggsøyle og bekken, og at den må fremfor alt ikke låse fast bevegelses friheten. Det skjer om man synker dypt ned i en vannseng eller en madrass med skum som former seg rundt deg. 

I følge Dr. Robert Oexman - Director of the Sleep to Live Institute - vil ikke en madrass som føles supporterene i våken tilstand nødvendigvis være det når vi sover. Grunnen til dette er blant annet at man under REM-søvnen mister spenningen i skjelettmuskulaturen og støtten til ryggraden blir borte. 

Vi vil derfor påstå at det å få konstatert en rett ryggsøyle under en madrass test i beste fall er indikator på om madrassen føyer seg etter kroppen, men en snorrett ryggsøyle er i seg selv ikke avgjørende for om madrassen passer deg eller ikke.

 

Naturens lover gjelder også for oss madrass selgere

Newtons tredje lov sier at når det virker en kraft på et legeme, virker det en like stor og motsatt rettet kraft fra legemet. Dette lyder vel elementært på de fleste av oss, men dette er likevel en viktig forutsetning å ha i bevisstheten når man skal drøfte hvordan sengen virker mot kroppen vår. 

Unisont råder bransjen oss til å velge en fastere seng jo mer man veier. Hvilket vitenskapelig grunnlag tar dette utgangspunkt i? Det er vel rimelig å anta at en mann også er større om man veier mer? Massetettheten vår er nogenlunde lik om vi veier 50 eller 100kg, og vekten som virker ned i madrassen vil naturlig nok fordeles over et større område jo mer vi veier. 

Madrassen virker mot kroppen med en like stor og motsatt kraft, og større personer fordeler vekten over større deler av madrassen. Krav til densitet, mottrykk eller fasthet i madrassen endres derfor ikke med kroppsvekt i seg selv. 

Vi i COCO-MAT mener din kroppstype og fasong er langt viktigere enn vekt når vi skal komponere en seng tilpasset deg. Med utgangspunkt i din  primære sovestilling vil kravet til isometrisk støtte og elastisitet variere med hoftebredde, ryggsvai og skulderbredde. 

To av tre foretrekker å sove på siden, og skal da ha en madrass som er fastere enn en som sover på ryggen. Om du sover på magen kan det være andre hensyn å ta, men vi starter da med å se om vi kan gjøre noe med sengen for å få deg over på side eller rygg. Utover dette går valg av elastisitet og støtte mye på personlige preferanser.

Fortsettelse følger......

Legg igjen en kommentar

Sale

Unavailable

Sold Out