På sovehjertet

Del 3 - Et hjertesukk fra en madrass selger

Del 3 - Et hjertesukk fra en madrass selger

Hvordan velge riktig seng?

Av: Betina Sollie

Over de siste ukene har jeg produsert en 3-delt bloggserie der jeg har belyst en del vedtatte sannheter rundt hva som er en riktig madrass. 

Mitt siste innlegg og ord i denne "dyneløft" serien gir selvsagt mest mening om man leser innleggene sammenhengende.
Jeg håper uansett dette vil gi deg en god veiledning til ditt neste sengekjøp.

 

Coco-Mat sine 7 SUBJEKTIVE kvaliteter

Her er avslutningsvis en opplisting av hva vi mener er syv subjektive kvaliteter som en seng bør tilby deg:

1. Det skal føles godt å legge seg ned på sengen
Følelsen du får av å krype opp i sengen, og tiden du nyter til du sovner er da du virkelig kjenner etter hvordan sengen tar imot kroppen, demper bevegelser og kjennes sval mot huden.

2. Det skal være godt å våkne i den
På samme måte som det skal være godt å legge seg, kan man i helgene nyte ekstra tid i sengen om morgenen. Det er da man kanskje har lengst våken tid i sengen til å kjenne etter. For oss som er småbarnsforeldre er gjerne sengen til mor og far gjerne der helgen starter for hele familien, og det er godt å ha litt ekstra plass til de små.

3. To personer må kunne sove godt i den
I dette ligger det at partnerene skal kunne velge madrass som passer for seg uavhengig av andre parten. Det er også svært viktig for søvnkvaliteten at madrassene absorberer støt og bevegelser uavhengig av hverandre, slik at partnerens bevegelser ikke vekker deg i løpet av natten.

4. Den skal ikke gi plager
Vi vil ikke påstå at sengen alene vil fjerne vondter du måtte ha i rygg eller nakke. Derimot kan feil seng potensielt forårsake plager du ellers ikke ville hatt enten med nakke/rygg, eller luftveier.

5. Den skal vare lenge
Du blir glad i sengen din, og en seng er en investering som skal vare mange år uten at kvaliteten forringes. Link til våre garantivilkår.

6. Den skal være pen å se på
Sengen er et av dine viktigste møbel. Ikke bare skal den kle rommet, men den skal rett og slett være innbydende å legge seg i hver kveld. Vårt design er tidløst og dempet, og ikke noe man kan imitere på et samlebånd. Du kan velge mellom mange variasjoner og stoffer, helt til full skreddersøm.

7. Den skal være bærekraftig produsert
Sist men ikke minst. Vi mener oppriktig at hvordan sengen er tilvirket og hva den er tilvirket av er en av de viktigste kvalitetene ved en seng. Vi mener det ikke lenger holder å sove godt, men vi skal kunne våkne med en ren samvittighet. 

 

 

Det er viktig for meg å si at det er flere sengeprodusenter som er gode på å bygge seng, og det blir opp til deg å finne en du stoler på og ønsker å handle hos.

Ulike produsenter tilbyr ulike kvaliteter. Disse er i stor grad subjektive verdier, og spiller på følelser. Det bør vi selgere være åpne på, og ikke tilegne de objektive kvaliteter. Likefullt anerkjenner vi disse kvalitetene, og personlige preferanser og myke verdier skal definitivt tas hensyn til når en velger seng. 

Vi er forberedt på at vi ved å rette søkelyset mot bransjens salgsmetoder, vil også vi bli avkledd der COCO-MAT har vært for raskt ute med å konkludere eller tatt for enkel retorikk i bruk. Det er en naturlig konsekvens av å gi seg i kast med mytene og oppfordre til åpenhet. Jeg er overbevist om at det finnes studier som ikke vi har lest, og oppfordrer dere til å dele eventuelle vitenskapelige studier på søvn og senger med oss.

SLEEP WELL - LIVE BETTER  - SLEEP ON NATURE :)

Del 2 - Et hjertesukk fra en madrass selger

Del 2 - Et hjertesukk fra en madrass selger

I mitt forrige innlegg skrev jeg om ulike utfordringer sengekjøpere i dag står ovenfor. Forbrukertester, søvneksperter og madrass selgere som alle ønsker å løse ditt søvnproblem.

Men, hva er det du egentlig skal se etter når du skal investere i god søvn du vil ha glede av i mange år fremover?

Jeg har ikke fasiten for alle, men jeg har noen gode råd du kan ta med deg på veien. På selveste World Sleep Day, kunne det ikke glede meg mer å dele disse:) 

 

Hva gjør du når du skal kjøpe din neste seng eller madrass?

Enkelt oppsummert er det kombinasjonen mellom elastisitet og støtte som avgjør om sengen er bra for deg eller ikke.  Les gjerne mer om hvordan Coco-Mat bygger opp sine senger for å oppnå rett kombinasjon. 

Hva som føles behagelig og komfortabelt henger ofte sammen med personlige preferanser og vane. Gi deg god tid til å teste ut madrassen før du kjøper, og gi deg så tid til å venne deg til den hjemme. 

 

Her noen generelle råd til ditt neste sengekjøp:

  • Ikke finn deg i å bli fortalt de samme gamle mytene om hva som er viktig for deg ved valg av seng, men lytt til de som gir gode velfunderte råd som tar utgangspunkt i deg og dine behov.
  • Prøveligg to til tre alternativer i fred og ro, og ta deg gjerne tid til en blund på minimum en av disse. Da faller kroppen tilstrekkelig til ro, og i det du våkner igjen vil man være i bedre stand til å evaluere følelsen.
  • Be om byttemulighet om madrassen skulle vise seg å være feil for deg når du har prøvd den over litt tid. Som nevnt i del 1 av denne artikkelen, er vi nemlig svært dårlige til å bedømme hvilken madrass som er rett for oss selv i våken tilstand.
  • Sengens høyde sier lite om kvaliteten, men det er dette mange betaler for. Spør om å få se på innsiden av madrassen og gjør deg opp en mening om hva den inneholder, snarere enn volumet av sengen. En madrass på 20cm bygd opp på rett måte kan tilby bedre komfort enn en kontinentalseng av lav kvalitet.
  • Markedet domineres av fiktive veiledende priser med tilhørende "spesial rabatter". Heldigvis gjør netthandel i dag prisingen mer transparent, noe som både gjør det lettere for forbruker å sammenligne på pris. Det forenkler også jobben til Forbrukertilsynet hva gjelder oppfølging av før- og etterpriser. Bry deg om sluttprisen på sengen levert hjem til deg og ikke størrelsen på rabatten.

Del 1 - Et hjertesukk fra en madrass selger

Del 1 - Et hjertesukk fra en madrass selger


Sover man egentlig bedre i en seng av høy kvalitet, og hva vet vi egentlig om hvilke faktorer som avgjør søvnkvaliteten?


Av: Betina Sollie

Jeg kjenner meg så altfor godt igjen. På jakt etter et godt kjøp tråler jeg nettet for informasjon om produktet jeg er i ferd med å anskaffe. Jeg leser produktomtaler, tester og referanser. Forsøker å være kildekritisk, men sliter med å bedømme troverdigheten i påstander og produktløfter. 

Googler du i dag "best seng" eller "beste madrass" så vil en eller flere fabrikkerte forbrukertester rangere høyt i ditt søk. I søket finner du også en rekke tilbydere som hevder både å ha løsningen på ditt søvnproblem og nærmest lover økt livskvalitet. 

Sannheten er at det er svært få av produktløftene som gis som i det hele tatt tar utgangspunkt i dokumentert forskning. De bygger på gamle myter om kvalitet og enkeltstående uttalelser fra "søvneksperter". Dette får stå uimotsagt, og får dessverre dominere våre kjøpsbeslutninger.

 

​Hvorfor skrive denne artikkelen?

Når vi tok franchisen på Coco-Mat for Norge var det i stor grad motivert av selskapets positive ideologi, sosiale engasjement og deres praktiserte åpenhet. Dette er kjerneverdier vi forsøker å etterleve i vårt daglig virke. Jeg tilstreber å skrive dette innlegget uten filter og salgs motiv, men er selvfølgelig farget av de verdiene Coco-Mat representerer. 

Når man starter opp for seg selv, er det godt med gode venner som støtter opp rundt satsningen. Naturlig nok solgte vi våre første senger til de som kjente godt til oss fra før. Når man selger til venner så kutter man salgsfrasene og diskuterer åpent hva de bør legge vekt på og hva som ikke er av betydning.

Vi har utfordret oss selv til å rådgi alle våre kunder på samme måte. Det innebærer at vi skreller bort lagene med markedsføring og åpent diskuterer fordeler og ulemper med produktet.  

La det være sagt med en gang: Vi påberoper oss ikke endelig fasit, men ønsker å bidra til en forenklet og forbedret kjøpsprosess. La oss avlive de gamle mytene som i dag villeder kjøpere, og ønsker heller å omfavne og formidle den begrensede vitenskapelig dokumenterte forskningen som er gjort på senger og søvn.

 

God seng = God søvn?

Forskere finner stadig nye sammenhenger mellom søvn og overvekt, diabetes, hjertesykdommer, alzheimer og kreft. Vi kan med sikkerhet slå fast at god søvn er viktig, men kan vi med sikkerhet si at det er noen sammenheng med kvaliteten på sengen vår og kvaliteten på søvnen vår? 

Ja, konkluderer en stor kinesisk undersøkelse fra 2012. Materialene og sengens oppbyggingen har en stor betydning for komforten sengen gir , og derfor hvor dyp og sammenhengende søvnen er. 

Det interessante er at studien konkluderer med at det er i all hovedsak er kun to egenskaper ved madrassen som ødelegger for søvnkvaliteten. Det er lav stabilitet og høy viskoelasitet.

  1. Lav stabilitet vil resulterte i mer bevegelser som igjen avbryter søvnrytmen din.
  2. Høy viskoelastisitet/hysterese medfører immobilitet. Reduserte naturlige bevegelser påfører uheldig varig trykk på nerver og blodbaner.

Å velge rett seng handler derfor i hovedsak om å velge rett kombinasjon mellom elastisitet og isometrisk støtte*.

*Isometrisk støtte = horisontal og vertikal stabiliserende

*Undersøkelsen er gjort på unge friske personer, og er tatt over en periode over 18 dager. Det er derfor ikke tatt hensyn til spesielle plager, og langvarige effekter vises ikke.  

 

Hva med trykkavlastning og rett ryggsøyle?

Selv om det finnes mange teorier om hvilken madrass som er best for ryggen, eksisterer det faktisk svært lite vitenskapelig dokumentasjon på feltet. En av de mest utbredte teoriene er at ryggsøylen har et naturlig utstrakt leie som madrassen skal understøtte. Dette argumentet møter du ofte i salgs dialogen, gjerne støttet av illustrasjoner som viser hvordan ryggen lider på grunn av den minste vinkel i ryggsøylen. 

I virkeligheten er det like lite vitenskapelig hold i denne påstanden som i mange av de andre påstandene du møter. Det man vet er at sengen ikke må føre til ekstreme stillinger eller trykk på skuldrer, ryggsøyle og bekken, og at den må fremfor alt ikke låse fast bevegelses friheten. Det skjer om man synker dypt ned i en vannseng eller en madrass med skum som former seg rundt deg. 

I følge Dr. Robert Oexman - Director of the Sleep to Live Institute - vil ikke en madrass som føles supporterene i våken tilstand nødvendigvis være det når vi sover. Grunnen til dette er blant annet at man under REM-søvnen mister spenningen i skjelettmuskulaturen og støtten til ryggraden blir borte. 

Vi vil derfor påstå at det å få konstatert en rett ryggsøyle under en madrass test i beste fall er indikator på om madrassen føyer seg etter kroppen, men en snorrett ryggsøyle er i seg selv ikke avgjørende for om madrassen passer deg eller ikke.

 

Naturens lover gjelder også for oss madrass selgere

Newtons tredje lov sier at når det virker en kraft på et legeme, virker det en like stor og motsatt rettet kraft fra legemet. Dette lyder vel elementært på de fleste av oss, men dette er likevel en viktig forutsetning å ha i bevisstheten når man skal drøfte hvordan sengen virker mot kroppen vår. 

Unisont råder bransjen oss til å velge en fastere seng jo mer man veier. Hvilket vitenskapelig grunnlag tar dette utgangspunkt i? Det er vel rimelig å anta at en mann også er større om man veier mer? Massetettheten vår er nogenlunde lik om vi veier 50 eller 100kg, og vekten som virker ned i madrassen vil naturlig nok fordeles over et større område jo mer vi veier. 

Madrassen virker mot kroppen med en like stor og motsatt kraft, og større personer fordeler vekten over større deler av madrassen. Krav til densitet, mottrykk eller fasthet i madrassen endres derfor ikke med kroppsvekt i seg selv. 

Vi i COCO-MAT mener din kroppstype og fasong er langt viktigere enn vekt når vi skal komponere en seng tilpasset deg. Med utgangspunkt i din  primære sovestilling vil kravet til isometrisk støtte og elastisitet variere med hoftebredde, ryggsvai og skulderbredde. 

To av tre foretrekker å sove på siden, og skal da ha en madrass som er fastere enn en som sover på ryggen. Om du sover på magen kan det være andre hensyn å ta, men vi starter da med å se om vi kan gjøre noe med sengen for å få deg over på side eller rygg. Utover dette går valg av elastisitet og støtte mye på personlige preferanser.

Fortsettelse følger......