På sovehjertet

Søvn i koronaens tid: Hvordan velge riktig madrass?

Søvn i koronaens tid: Hvordan velge riktig madrass?

Vi har alle levd i unntakstilstand i over to måneder nå, og tilbrakt uvanlig mye tid hjemme. Mange sliter også med uro og bekymringer. Dette handler om søvn, og om hvordan du finner madrassen i ditt liv!

Tekst: Anja Stang Foto: Heidi Dokter

I februar fikk jeg mitt livs aller første «voksenseng», og hvordan det føltes kan du lese her. Jeg har ønsket meg en bærekraftig dronningseng helt siden gründer og franchisetaker Betina Rondan Sollie fortalte meg om COCO-MAT da hun lanserte merkevaren i Norden. Og til tross for en ganske krevende periode, har jeg sovet som en stein i den siden dag tre.

De siste to månedene har vært helt sprø og unike i lokal, nasjonal og global sammenheng. På noen timer måtte vi legge om livene og hverdagene våre. Selv de som aldri hadde jobbet hjemmefra før, måtte pent venne seg til det, og mange av oss ble plutselig lærere og barnehageansatte på deltid.

"Vi har sett mer til våre nærmeste og mindre til alle andre. Og vi har tilbrakt mer tid hjemme enn noen gang før."

 

Nyhetsbrevet til Kolonial.no kunne fortelle om et merkbart oppsving i salget av bakervarer, chips og sjokolade – samt kondomer og graviditetstester! Folk har kost seg, og sommerkroppen 2020 vil trolig komme i bokstavelig talt alle fasonger. Er det én bransje som har gått strykende, foruten matleveringstjenestene, er det interiør og oppussing. Mange har hatt tid til å gjøre endringer de har planlagt lenge, og fått et sterkere behov for å ha det koselig rundt seg. Behov for å skape rutiner i kaoset, og sette pris hva vi faktisk har. Og så er det soverommet, da – hjemmets virkelige hjerte, spør dere meg. 

 

Hvordan velge riktig madrass?

Betina Rondan Sollie har to hjertesaker: Bærekraft og god søvn, og i COCO-MATs tilfelle er de deilig sammenflettet. For å sikre god søvn, trenger du en god madrass. Men hva betyr det?

 

"I følge min personlige søvnekspert er det to faktorer som må til for å sikre god søvnkvalitet: Støtte og elastisitet."

 

– Bevegelser i sengen kan forstyrre søvnfasene. Sengen skal gi deg optimal støtte, og ikke gi plager eller forstyrrelser som påvirker søvnkvaliteten, forteller Betina.

– Støtte handler om sengens evne til å dempe dine egne og partnerens bevegelser, slik at sengen blir isometrisk stabil.
Altså horisontal og vertikal stabiliserende, forklarer hun.
– Du ønsker altså ikke en madrass som fjærer under deg, men en madrass som gir etter og demper bevegelsen.

Elastisitet handler både om sengens evne til å absorbere vekt og trykk, og hvor hurtig madrassen finner tilbake til sin opprinnelige form.
– Sengen din må være elastisk nok til å gi etter for kroppens trykk, samtidig som den raskt skal tilpasse seg dine bevegelser og hindre at du synker ned i madrassen gjennom natten, utdyper den norske COCO-MAT-sjefen.

Sengene bygges lagvis med rene naturmaterialer. Disse jobber sammen for å gi oss den rette kombinasjon mellom elastisitet og isometrisk støtte. Noe som gjør at man kan velge en mykere og mer komfortabel seng, uten at den blir sideveis instabil eller føles gyngende. Her kan du lese mer om madrassene til COCO-MAT.

 

Koselig med kokos

Hvis du ikke har møtt COCO-MAT i soverommet til GreenHouse tidligere, lurer du kanskje på hva navnet kommer av? Sengene til det greske firmaet inneholder nemlig de utroligste ingredienser – alle håndplukket fra naturen og inkludert for at du skal sove så godt som overhodet mulig!

Hestehår, tang, kaktus, naturgummi og – som du kanskje allerede har gjettet; kokosnøttfiber. Det er ikke for ingenting at slagordet deres er «sleep on nature».

"Naturmaterialene gir riktig fasthet og støtte, og samarbeider om å sikre optimal søvnkvalitet." 

Betina er et overflødighetshorn av kunnskap om søvn, senger og madrasser. Å investere i en bærekraftig og etisk kvalitetsseng fra COCO-MAT er en stor avgjørelse. Derfor anbefaler jeg å lage en avtale med Betina, teste forskjellige varianter og sammen komme frem til hvilken kombinasjon – fra sengebunn til overmadrass– som passer best for akkurat din kropp og sovestilling.

COCO-MAT har også et vell av tilbehør som økologiske sengesett, håndklær og en egen «pillowsophy» som består av 12 ulike putemodeller, alt produsert med kvalitet, klima og etikk i høysetet på firmaets egen fabrikk i nord-Hellas.

Ender du med å anskaffe deg din egen grønne drømmeseng (hehe), føler jeg meg trygg på at du ikke vil se deg tilbake.

Med bærekraftig søvn på agendaen

Med bærekraftig søvn på agendaen

Sengen er det møbelet i hjemmet du benytter mest. Du sover faktisk tilnærmet 1/3 av ditt liv. Kanskje er det på tide å åpne glidelåsen og se hva du faktisk sover på?

 

Helt siden oppstarten for 30 år siden har vårt arbeid handlet om morgendagen, og det vi gir videre til generasjoner etter oss. 

Som sengeprodusent har vi et ansvar for å begrense klimaendringene. Vi produserer produkter med lang levetid, og vi tilvirker for hånd av det naturen skjenker oss. På fabrikken vår nord i Hellas har vi nådd en resirkuleringsgrad på 96%, og et karbon utslipp tilnærmet 0%. Vi har bevisst ikke benyttet plastposer i våre (i dag 109) butikker siden 1989, og mesteparten av våre senger og madrasser som sendes verden over, er pakket i gjenbrukbare trekk.

 

 

«I kjernen av alt vi gjør, ligger en filosofi basert på en idé om å lage verdens beste senger av naturlige materialer, på naturens premisser og så bærekraftig som overhodet mulig. «

 

Det hele startet med en ung, gresk mann som sovnet på stranden på en haug av tang. Da han våknet følte han seg uthvilt, full av energi og hadde hatt de herligste drømmer. Denne mannen, heter Paul Evmorfidis og er grunnlegger av Coco-Mat. Paul sitt store ønske er å kunne gi flest mulig mennesker muligheten til å sove i en seng tilvirket av naturlige materialer, uten å tære på naturens ressurser.  Coco-Mat er i dag en anerkjent bærekraftig produsent av senger og madrasser. Vi har vokst fra å være en liten familiebedrift til en stor internasjonal livsstil merkevare.

Vi har et ønske om at flere skal bry seg. Det er det som befinner seg på innsiden av glidelåsen som avgjør hvor godt du sover. Gå din seng i sømmene – bokstavelig talt.

Vi er forpliktet til å høste av de materialer som naturen skjenker oss. Uten unødig ressurskrevende foredling, blir råvarene skånsomt bearbeidet slik at de ikke skal miste sine egenskaper og egenart. Vi benytter ingen kunstfiber, kjemikalier eller metaller i våre senger og madrasser, og materialene vi benytter er naturlig nedbrytbare.

 

En Coco-Mat madrass bygges opp av flere sjikt naturmaterialer. Dette er en jobb som krever lang erfaring og et godt håndlag. Resultatet er en seng som simpelthen ikke kan bli til på en ordinær produksjonslinje. Til gjengjeld får man en god kvalitetsseng som vil leve med deg i mange år fremover. Tar du godt vare på sengen din skal du ikke måtte kjøpe komplett ny seng igjen. Vi bygger senger slik at du helt fint kan erstatte lagvis når det trengs. De fleste sengebasene våre er med deg livet ut. Bra for din lommebok, bra for miljøet. Mindre avfall, redusert forbruk, nedbrytbart.

 

Med tang fra Middelhavet

 

En av våre mest innholdsrike senger heter Triton.

Triton var sønn av havguden Poseidon, og har gitt navn til verdens mest rikholdige seng med en komfort som er gudene verdig. 

Under et fløyelsmykt trekk finner du hele 29 lag med naturmaterialer. Lagene med naturgummi tilfører elastisitet, og sjikt med kokosnøtt fibre gir stabilitet og sørger for et tørt klima. Materialene i seg selv er naturlig antibakterielle. Imellom lagene finner du tang fra Middelhavet.

Tang inneholder jod, som kan bidra til å åpne luftveien når du sover.

 

Vi har forpliktet oss til å redusere miljøskadelige utslipp og levere naturlige, helsebringende produkter. Vi forbyr bruken av kjemikalier i eller på våre produkter, og benytter kun økologiske, ufarlige fargestoffer i de tilfellene produktet krever det.

 

Å skape en endring gir mening. Det å få representere Coco-Mat i Norge er en stort og meningsfylt arbeide. Mitt mål er å være med på å skape en endring.

Når vi leverer senger til våre kunder, spør vi alltid om å få transporttrekkene i retur. Våre kunder liker at trekkene gjenbrukes og tar gjerne turen tilbake til oss for å returnere det. Trekkene vaskes og brukes til nye leveranser.

Det vandrer ikke 1 plastpose ut av våre dører. Kommer du til oss for å kjøpe en pute, kommer du hjem med puten i et handlenett som kan brukes videre i den daglige husholdningen. Kanskje til tomflasker, matvarer, skittentøy, barnehageklær eller til å bære hunden din i.

Fra starten var vi opptatt av å kunne bidra, og å gi noe tilbake til lokalsamfunnVi tilbyr i dag alle våre kunder, retur av deres gamle seng ved levering av sin nye seng. Denne kjøres til Kirkens Bymisjon som huser mange hjemløse. Slik får pent brukte senger et lengre liv, gir en trygg natt til noen som trenger det. Ikke minst får sengene en lengre levetid, istedenfor å havne på et avfallsmottak noen år for tidlig.

 

 

Vi tror du sover bedre i trygg forvissning om at ditt forbruk ikke forringer dine barns mulighet til å oppleve det samme som deg når de vokser opp. Vi skal gjøre de likegyldige bevisste, de bevisste lidenskapelige og de lidenskapelige religiøse, slik at flere ser bak glidelåsen neste gang de kjøper seng.